Hónapok óta szállingóznak az információk a Galaxy S21 szériáról, és most a Samsung végre hivatalosan bemutatta a készülékeket. Ahogy az várható volt három modellt leplezett le a gyártó, a Galaxy S21 és Galaxy S21+ leginkább csak méretben tér el egymástól, a Galaxy S21 Ultra pedig az abszolút csúcskategóriát képviseli, minden extrával. 

A napokban már egy kis ízelítőt kaptunk a Galaxy S21 mobilokból, hiszen egy külön eseményen bemutatkozott az Exynos 2100, ami elsőként a Samsung új csúcsmobiljaiba került bele. Egyes országokban továbbra is Qualcomm lapkával jönnek a dél-koreai cég felsőkategóriás telefonjai, Európában maradunk az Exynos rendszerchipeknél, amik idén úgy tűnik elég jól sikerültek.

Egyszerű, letisztult dizájn – ilyen lett a Galaxy S21 és a Galaxy S21+

A sorozat két kisebb és olcsóbb tagja nem sokban különbözik egymástól, lényegében a méretbeli különbségen és az akkumulátor kapacitáson kívül nincs más eltérés a két készülék között. A S21 mobilok egyik ismertetőjegye a készülék keretével egybeolvadó kamerasziget, ilyet még egyik gyártónál sem láthattunk eddig. Egyszerű, de mégis ötletes dizájnelem. A készülékek hátlapja egy különleges, megerősített polikarbonátból készült, ami fele olyan nehéz mint az üveg és 3x jobban ellenáll a karcoknak mint a normál polikarbonát. A hátlap túlnyomó része matt hatású, még a kamerasziget egy fényes felületet kapott. A kijelző védelmét sem aprózták el, Gorilla Glass Victus-t találunk az előlapon. A Galaxy S21 esetében 71,2 x 151,7 x 7,9 mm-es dimenziókkal kell kalkulálni, a S21+ valamivel nagyobb lett, egész pontosan 75,6 x 161,4 x 7,8 mm-es. Mind a két modell lapos képernyővel érkezett és a Full HD+ felbontású AMOLED 2X panel is egy közös pont. A Galaxy S21 képernyője 6,2 hüvelykes, a Galaxy S21+ pedig 6,7 hüvelykes képernyőt kapott. A bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó a jobb oldalra került a széria összes tagjánál. Jack kimenet nincs, lent USB C csatlakozót és egy külső hangszórót találunk. Az ujjlenyomat olvasót pedig a szokott helyen, a kijelzőben találjuk.

Az előlapi kamera a megjelenítő felső sávjának közepén helyezkedik el egy apró kameralyukban, a szenzor felbontása 10 megapixel mind a két modellnél, videót 4K-ban tudunk vele rögzíteni. A mobilok hátlapján három kamera dolgozik, van egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű szenzor 120 fokos betekintési szöggel és f/2.2-es blendével. A középső szenzor szintén 12 megapixeles, de már 78 fokos látószöggel, f/1.8-as rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral. A teleobjektív pedig 64 megapixeles lett, szintén adott az IOS és 3x-os nagyítást kínál. Az MI szinte mindenhol besegít a fotózás terén, legyen szó éjszakai módról, a háttér fénybeállításáról, szelfik készítéséről vagy akár zoom-olásról. Az éjszakai módot továbbfejlesztette a Samsung, részletgazdagabbak lettek a képek és kevesebb a zaj még minimális fényviszonyok között is. A portré mód is rengeteget fejlődött, az MI az elmosódott készleteket például automatikusan javítja, a bőrhibákat pedig automatikusan kijavítja, úgy, hogy közben a szín tónusa és a textúrája változatlan marad. Érkezik a Vlogger nézet, ami az előlapi és a hátlapi kamerával egyszerre rögzít, a lehetőségünk lesz videórögzítésre számos felvételi szögből is a három különböző szenzornak köszönhetően. Lehetőség van 8K videók készítésére is 24 fps sebességgel, de 4K felbontásban már a 60 fps is adott. Van egy szuper stabil videomód is, ami gördülékeny rögzítést tesz lehetővé akár dinamikus mozgás mellett is. Ennél az a megkötés, hogy maximum Full HD felbontásban tudunk rögzíteni. Jött egy sokak számára nagyon hasznos funkció is, ami dokumentumok szkennelését teszi lehetővé az MI segítéségével, ehhez elég elővenni a telefont és készíteni egy képet, a többit a telefon megoldja.

A Dinamikus AMOLED 2X panel 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát biztosít és szemkímélő móddal is rendelkezik. A Samsung szerint OLED technológiát használva sokkal gördülékenyebb képet kapunk mint mondjuk egy 144 Hz-es LCD képernyőnél. A Galaxy S21 és S21+ maximum 1300 nites fényerőt kínál, 2000K:1 kontrasztarány mellett. A motorháztető alatt lévő Exynos 2100 sokat fejlődött az előző generációhoz képest. A gyártástechnológia 5 nanométeres, teljesítményben akár 15%-kal is gyorsabb lehet az Exynos 990-nél. Az Mi 5x jobb lesz, a GPU pedig közel 30%-kal erősebb a Galaxy S20 szériához képest. A tárhely mérete 128 vagy 256 GB lehet, a RAM mind a két modell esetében 8 GB, microSD bővítési lehetőség nincs.

Az 5G természetesen adott és akár 7,35 Gbps letöltési sebességet is elérhetünk. A 4K-s tartalmak betöltésénél és az különböző játékstreaming szolgáltatásoknál biztosan nem hagy senkit sem cserben egyik S21 mobil sem.

A Galaxy S21 akkumulátora változatlan az S20-hoz képest, továbbra is 4000 milliamperórás teleppel kell gazdálkodni. A S21+ viszont javult ezen a téren, itt az akku már 4800 milliamperórás. Kábelesen támogatott a 25W-os töltés, vezeték nélkül pedig a 15W és van vezeték nélküli töltés megosztás is. Sajnos a pletykák igaznak bizonyultak, valóban nincs töltő adapter egyik S21 mobil dobozában sem.

Adatkommunikáció terén a szokásos palettát húzta elő a Samsung, van Bluetooth, Wifi 6, és Dex támogatás. Természetesen nem hiányzik a repertoárból a GPS, az IP68 tanúsítvány és az AKG sztereo hangszórók sem. Színek tekintetében fantomezüst, fantomfekete, fantomlila fantomszürke, fantomfehér és fantomrózsaszín változatok közül lehet majd választani.

A Galaxy S sorozat csúcsa – Galaxy S21 Ultra

Dizájnban hasonló, de a hátlapon már robusztusabb kameraszigettel érkezett a Galaxy S21 Ultra. Az előző két modell különbségeinek sorát a nagyobb méret is jellemzi, míg a termékcsalád legkisebb tagja a Galaxy S21 171 gramm súllyal 151,7 x 69,1 x 7,9 milliméteres dimenziókkal rendelkezik. A Galaxy S21 Ultra 228 grammot nyom a mérlegen 165,1 milliméter magas, 75,6 milliméter széles és 8,9 milliméter vastag. Ebből adódóan az előzőekhez képest nagyobb 6,8 hüvelykes megjelenítővel érkezett az S21 Ultra. Azonban a Samsung a felbontáson is változtatott mivel az Ultra esetében már WQHD+ vagyis 3200 x 1440 felbontású Dimanikus AMOLED 2X megjelenítőt kezelhetünk akár 120 Hz-es képfrissítéssel. Ahogy várható volt már az S szériában is adott az S Pen támogatás.

Az előlapi kamera extra nagy felbontású 40 megapixeles modul f/2.2 rekesztértékkel, természetesen ez esetben is adottak a fent említett kameramódok. Az S21 Ultra hátlapján találjuk a legtöbb kamerát, ez összesen négy modult jelent. Az elsődleges szenzor egy 108 megapixeles nagy látószögű lencse f/1.8-as rekeszértékkel. ezen kívül van még egy 12 megapixeles ultraszéles látó f/2.2 rekesszel, és kettő darab 10 megapixeles teleobjektív, melyek közül az egyik f/4.9 a másik pedig f/2.4 rekeszértékkel rendelkezik. Az új 108 megapixeles szenzornak köszönhetően tisztább képminőséget és nagyobb színpontosságot kapunk, valamint Pro módban 12 bit raw színeket és 3x élénkebb a színinformációt. Tehát részletesebbek lesznek a fotók és rossz fényviszonyok mellett is tiszta képet kapunk. Természetesen itt is adott a tavalyi Galaxy S20 Ultrában is megtalálható 100x Space Zoom, de már kevesebb az elmosódás zoom közben és van intelligens élesítés is és adott a Zoom rögzítés funkció is.

A videós képességekre kitérve a Galaxy S21 Ultra az összes kamerájával, tehát az előlapi, ultraszéles, nagy látószögű, telefotó (1) és telefontó (2) is képes 4K 60 fps videók rögzítésére. De ha ez nem lenne elég akkor akár 8K 24 fps-ben is tudunk felvételt készíteni, amiből egy jó felvétel esetén egy 33 megapixeles pillanatképet is ki tudunk vágni a későbbiek során. Van továbbá egy szuperstabil mód is, itt FHD 60 vagy 30 fps-ben tudunk rögzíteni az ultraszéles vagy a nagy látószögű kamerával.

A motorháztető alatt dübörgő Exynos 2100 processzor mellett választásunktól függően 12 vagy 16 GB LPDDR5 RAM-ot találunk a Galaxy S21 Ultra-ban. Tárhelyből pedig 128, 256 vagy 512 GB-os modellek állnak majd rendelkezésünkre. Ugyan nem sokat, de az akkumulátor kapacitása fejlődött az előző generációhoz képest. Ez számszerűsítve 200 mAh-t jelent, így az S21 Ultra 5000 mAh-s telepet kapott, amit vezetékesen 25 wattos vezeték nélkül 15 wattos gyorstöltéssel táplálhatunk.